STORT SORTIMENTNICKELSÄKERTSNABB LEVERANSÖPPET KÖP I 30 DAGAR
Moms visas:
Cart
SvenskaEnglishРусский

Att infatta runda rivolikristaller med seed beads är inte så svårt som det låter. Följ vår beskrivning och lär dig grunderna steg för steg. Rivoliinfattningar kan varieras på många olika sätt. När du är klar med din första infattning och förstår hur det går till, kan du lätt hitta på egna mönster och testa nya färgkombinationer.

Har du aldrig sytt med seed beads, så rekommenderar vi att du tittar på vår nybörjarguide där vi förklarar peyote-tekniken i ett litet enkelt projekt. Rivoliinfattningar sys med samma teknik, men i cirklar.

För att olika steg skulle bli så tydliga som möjligt på bilderna, tog vi några olika färger som inte alls passar ihop. Du kan göra samma sak i ditt första försök eller satsa på dina favoritfärger direkt om du känner dig säker.

Du kommer att behöva:

  • 14mm stora rivolis från Preciosa eller Swarovski
  • Miyuki Delica i storlek 11/0
  • Miyuki seed beads i storlek 15/0
  • Tråd (vi använder Fireline 6LB)
  • Pärlnålar (vi använder storlek #12, men rekommenderar att du även har tunnare nålar hemma)

För att infatta en 14mm stor rivoli, behöver vi börja med 36st Delica-pärlor i storlek 11/0.

Först och främst fäster vi tråden. Du behöver inte göra några knutar, ta bara din första pärla och gå igenom den 1-2 gånger. Det är vår stoppärla, den ingår i mönstret och vi återkommer till den senare. Lämna en "svans" som är ca 10cm lång. Är den kortare, så blir det svårare att avsluta arbetet.

Trä sedan upp de andra 35 pärlorna på tråden och forma en ring av dem. Det är väldigt viktigt att din ring består av exakt 36 pärlor om infattningen ska passa till en 14mm stor rivolikristall.

Överkurs: nu vet vi exakt hur många pärlor vi behöver, men skulle du någon gång vilja infatta en annan sten, kanske till och med en oval sådan, så måste du se till att du har ett jämnt antal pärlor samt att innerdiametern på din ring motsvarar stenens storlek ganska exakt. Den ska inte hamna under stenen och inte vara större än stenen heller:

Vi syr en peyote-rad runtom cirkeln. Viktigt: du får aldrig glömma att göra en så kallad step-up i cirkulär peyote. Det innebär att när den sista pärlan av den nya (blåa) raden är på plats, måste du komma upp med nålen i radens första pärla igen, dvs i den första blåa pärlan du satte dit. Först efter en step-up kan du börja på en ny rad.

Efter en step-up dyker vi ner med nålen genom pärlorna så att arbetstråden hamnar på cirkelns insida:

För att förtydliga: vi jobbar nu med infattningens framsida, trots att rivolikristallen på bilderna nedan ligger med baksidan uppåt. Det gjorde vi endast för att det skulle blänka mindre.

Vi byter från Delica-pärlorna till vita seed beads i storlek 15/0. De är lite mindre och den inre cirkeln kommer därför naturligt att bli mindre, men det är också viktigt att du håller bra trådspänning under hela arbetet och drar åt tråden lite extra när du jobbar med seed beads 15/0, då hjälper du cirkeln att dra ihop sig. Pilarna på de båda bilderna nedan visar den första pärlan i raden. Du börjar raden med den och avslutar raden genom att gå igenom pärlan en gång till när cirkeln är klar - det är din step-up. Din tråd måste alltså komma ut ur en vit pärla 15/0 innan du kan börja på en ny rad:

Beroende på stenens storlek kan det behövas ännu en rad eller två för att hålla stenen på plats, men för en 14mm stor rivoli räcker det oftast med en rad i storkek 15/0. Här skulle man kunna se denna sida av infattningen som klar, men jag kommer att visa hur man kan dekorera kanten lite extra. Vi syr en till rad med seed beads 15/0, men hoppar över vart annat peyote-steg för att skapa dekorativa "taggar". Bilden nedan visar hur din tråd ska döljas i mönstret mellan taggarna. Endast de 9 pärlorna som är märkta med pilar läggs till i denna rad.

Kom ihåg att hela tiden dra åt tråden, så att varje pärla lägger sig tätt intill en annan, då får du en stadig, stark infattning. När du gjort detta, är du klar med framsidan.

Baksidan kan sys färdigt med samma dekorativa kant, men det pratar vi om längre fram.

Lägg ner kristallen i infattningen. "Skålen" ska vara tillräckligt stor för att nå lite över stenens kant, bara då kan vi börja sy med seed beads 15/0 som vi gjorde nyss och dra ihop baksidan. På bilden nedan är den fortfarande för liten:

Vi måste sy en till peyote-rad med Delica 11/0. Titta på bilderna nedan: för tråden genom mönstret tills den kommer ut ur en blå Delica. Sy sedan en peyote-rad med grå Delica. Glöm inte step-up: i slutet av raden måste du gå igenom radens första gråa pärla igen.

Infattningen når nu lite över rivolikanten och det är dags att börja minska den över kristallens baksida.

Överkurs: Infattar du andra kristaller eller cabochoner som kanske kräver fler rader med delica 11/0, så följer du samma princip för att avgöra när det är dags att börja minska infattningen: den ska vara så stor att den sista pärlraden ska nästan gå att böja ner över stenens kant:

Vi byter till seed beads i storlek 15/0 igen och syr en rad med dem. Det är fortfarande viktigt att du drar åt tråden riktigt ordentligt efter varje pärla, vi minskar nu infattningens diameter och hjälper den omfatta kristallen starkt och säkert. Glöm inte att göra en step-up (tråden ska komma ut ur radens första vita pärla):

Du är nästan klar. Här är några olika sätt att avsluta:

Variant 1: gör en dekorativ kant precis som vi gjorde på framsidan.

Variant 2: syr ytterligare en rad (en vanlig sådan) med seed beads 15/0. Så här kommer din kristall att se ut på fram- och baksidan då:

En delvis öppen baksida som denna passar särskilt bra om du vill att kristallen ska väga så lite som möjligt (till ex. i örhängen) samt om du infattar en genomskinlig sten som ljuset ska gärna kunna lysa igenom.

Variant 3: täckt baksida. Seed beads över hela baksidan kan ge dig ett bra fäste för ytterligare dekorationer eller när den infattade kristallen måste sys fast på något. Eller så döljer den helt enkelt baksidan som man inte alltid vill se i det färdiga smycket. Det finns många olika sätt att täcka hela baksidan. Denna variant funkar för 14mm stora rivolistenar.

Vi fortsätter sy med seed beads 15/0, men jag byter färg för tydligare bilder. Vi tar upp 5st pärlor på tråden istället för 1. Hoppa sedan över 2 vita pärlor och för nålen in i den 3:e. Pilarna på bilderna nedan visar vilka pärlor vi jobbar med samt var din step-up hamnar: vi avslutar raden genom att gå in med nålen i den första bågen och komma ut ur bågens 3:e pärla:

Varje steg i nästa rad består av 3st vita pärlor. Ta upp pärlorna på nålen och för nålen genom den mörka bågens 3:e pärla. Glöm inte att göra en step-up när du är klar med vita pärlor, pilen på bilden nedan visar att din tråd bör komma upp ur en vit pärla mitt i steget.

Och en sista rad syr du med 1 mörk pärla mellan de vita bågarnas toppar. Åter igen måste du göra en step- up på slutet: för nålen igenom din första mörka pärlan i denna sista cirkel:

Nu måste du bara göra två-tre varv igenom dina 6 sista pärlor för att dra ihop dem till en tät "blomma":

Kommer du ihåg vår stoppärla och den lilla 10cm trådbiten vi lämnade där? Följ mönstret med nålen tills du kan komma ut med arbetstråden bredvid stoppärlan. Dra försiktigt upp extravarvet vi gjorde med tråden runtom den. Knyt sedan ihop de två trådändarna och dölj dem i några pärlor innan du klipper av resten. Du kan också låta bli att klippa av arbetstråden och använda den till att sy något slags upphängning med den om det är din plan.

Vanliga frågor:

- Måste jag ha exakt samma pärlor för att lyckas?
- Färgvalet är helt upp till dig. Bilden högst upp visar ett par fina varianter. I arbetsbilderna använder vi flera olika färger endast för att göra alla steg tydliga. Däremot bör du använda samma tillverkare och storlek: Miyuki Delicas i storlek 11/0 och Miyuki seed beads i storlek 15/0. Om du följer vår beskrivning för en 14mm stor rivoli men använder andra pärlor, så är det inte säkert att du får en stark, stabil infattning som passar stenen perfekt. Pärlstorlekar och pärlformer varierar nämligen en aning mellan olika tillverkare och du måste kanske tänka om och experimentera med antal pärlor och varv för att få dem att passa.

 

- Hur mycket pärlor behöver jag ha för att följa beskrivningen?
-72st Delicas 11/0 och lite olika antal seed beads 15/0, beroende på vilken variant du syr på fram- och baksidan. 72st om båda sidor av slutas med vanlig peyote, 63st för dekorativ kant på framsidan och vanlig peyote på baksidan, 99st om du gör en dekorativ kant på framsidan och täcker hela baksidan enligt bilderna. En 5g förpackning med Delica 11/0 innehåller uppskattningsvis 1000 pärlor. 10g seed beads i storlek 15/0 handlar om ca 2500 pärlor, så du kommer långt med en förpackning av varje.

 

- Hur lång tråd behöver jag ha för att slippa skarva?
- Ca 50-60cm tråd går åt för att infatta en 14mm stor rivoli, ca 70-80cm för en 18mm stor rivoli. Lägg till minst 20cm till som ska finnas kvar i nålen, så du kan göra knutar mm. Personligen tar jag alltid ca 1,5m lång tråd att jobba med. Det är skönt att slippa oroa sig för att tråden ska ta slut, och ibland är det bra att göra något extravarv för att stärka infattningen, sy dit någon slags upphängning eller dekorationer på slutet.

 

- Hur gör jag om jag vill infatta en 18mm stor rivoli?
- Då börjar du med 46 pärlor i en ring, inte 36st. I övrigt syr du precis likadant. Du kan tyvärr inte göra den dekorativa kanten vi gjorde på 14mm kristallens baksida, den fungerar endast med ett startantal som går att dela på 4. Avsluta istället med en vanlig peyote-rad. Den blåa kristallen du ser högst uppe på sidan är just en 18mm stor rivoli.

 

 

 

Ha kul och låt oss gärna veta vad du tycker och hur det går, vi finns på INSTAGRAM eller FACEBOOK. Tagga dina bilder med @finaparlor, så ser vi vad du skapar!

 

© Copyright: www.finaparlor.se

 

 

Varukategorier
Handla
Information
SvenskaEnglishРусский

Moms visas: