STORT SORTIMENTNICKELSÄKERTSNABB LEVERANSÖPPET KÖP I 30 DAGAR
Moms visas:
Cart
SvenskaEnglishРусский

Så jobbar du med carrier beads

Carrier beads är tvåhåliga avlånga pärlor som används som stommar för peyotesömnad med seed beads. Självklart används de även till andra tekniker, men peyote är det man ser oftast. För er som är bekanta med peyote behöver jag bara nämna att våra carrier beads fungerar bäst med 25x6 mönsternät av delicapärlor i storlek 11/0.

Och för er som bara börjar jobba med seed beads kan jag berätta att det här är ett perfekt nybörjarprojekt! Här nedan kommer ni att både lära er en lätt och omtyckt teknik samt se direkt hur den fungerar i smycken.

Material och tillbehör:

Miyuki delicas i storlek 11/0

Fireline tråd (6LB räcker, men 8LB fungerar också), ca 80cm till varje pärla

Pärlnål (vi gillar att använda #12)

Vass sax

Carrier beads

 

Låt oss börja med ett enkelt mönster där vi använder 2 färger. Välj vilka du vill från vårt spännande färgutbud! Vi gör ritningen i pastellfärger för att du ska lättare kunna se vart tråden går.

Först och främst fäster vi tråden. Du behöver inte göra några knutar, ta bara din första pärla och gå igenom den 1-2 gånger. Det är vår stopp-pärla, vi kommer tillbaka till den när hela remsan är klar. Lämna en "svans" som är ca 10cm lång. Är den kortare, så blir det svårare att avsluta arbetet.

Vi kommer att pärla en remsa som är 6 pärlor bred. För att börja med det, behöver vi 7 pärlor, för den sista av dem kommer att bli en början på en ny rad:

Nu ska nålen gå igenom den gröna pärlan igen, fastän i motsatt riktning:

När du har dragit åt tråden, kommer dina sista två pärlor att ställa sig ovanpå varandra:

Från och med nu är det viktigt att du håller bra trådspänning medan du pärlar. Dra åt tråden efter varje pärla, så att alla föregående pärlor i mönstret sitter tätt och fint. Mönstret ska vara väldigt kompakt. Är tråden för slapp, så blir resultatet sladdrigt, ojämnt och din färdiga remsa kan bli för stor för att passa runtom carrier-pärlan.

Vi tar upp en blå pärla på tråden, hoppar över en pärla i den föregående raden och för nålen igenom nästa som på bildena nedan. Dra sedan åt. Du kommer att se att pärlorna vill nu lägga sig i tegelstensmönster:

Du är i slutet av raden! Vi tar upp en blå pärla i gen och börjar sy i motsatt riktning genom att föra nålen in i den gröna pärlan:

Nu fortsätter du bara mönstret! Ställ blåa pärlor över blåa och gröna - över gröna av den föregående raden.

En färdig remsa av rätt längd ska ha 25 sidopärlor på båda sidor:

Nu syr vi ihop remsan till en ring. När du för ihop början och slutet, så ser du att mönstet passar ihop som en dragkedja. Du behöver bara föra tråden igenom pärlorna i rätt ordning. Glöm inte att dra åt, se till att du får en tät och snygg stängning av mönstret. När det är gjort rätt, kan man inte se någon skarv.

Låt den här tråden vara en stund. Testa om carrier-pärlan går att skjuta in i pärlringen. Har du jobbat med samma pärlstorlek som vi och behållt bra trådspänning genom hela arbetet, så ska ringen passa perfekt över carrier-pärlan. Är din ring för liten, så har du troligast missat en rad. Är den för slapp, så har du inte spänt tråden ordentligt medan du pärlade, eller så måste du kanske minska en rad. Passar ringen perfekt? Då är det dags att fästa trådarna.

Vi tittar nu på vår stopp-pärla - den allra första pärlan där du fäste tråden med ett extravarv. Dra försiktigt upp stoppöglan med nålspetsen. Nu kan du knyta ihop de två trådändarna med en dubbelknut och dölja dem: följ bara mönstret med nålen genom några pärlor, kom ut med tråden på andra sidan av remsan och klipp försiktigt av tråden.

Ta något lim som inte rinner, stryk ett tunt lager över carrier-pärlan på båda sidor och skjut den försiktigt in i ringen. Ta helst inte superlim, i alla fall inte i början. Det är skönt att inte behöva ha bråttom och kunna justera remsan på plats innan limmet fäster.

Du har nu en vacker, handgjord pärla med två hål för elastiska trådar, snören eller wire. Använd den ensam eller gör ett gäng till och samla ihop dem till ett helt smycke.

Ladda ner eller skriv ut vår PDF-fil med ett lite mer avancerat mönster att följa. Där hittar du även mönsternät av passande storlek som du kan använda för att rita egna mönster för carrier beads.

Vilket mönster du än ritar, så blir det lätt att följa så fort du har förstått hur du ska läsa av peyote-mönster. Tycker du det är svårt i början? Skriv ut ditt mönster och pricka av dina pärlor i rätt ordning enligt bilden nedan eller måla över de raderna du är klar med, så ser du lättare vilka pärlor kommer näst.

Ha kul och låt oss gärna veta vad du tycker och hur det går, vi finns på INSTAGRAM eller FACEBOOK. Tagga dina bilder med @finaparlor, så ser vi vad du skapar!

 

© Copyright: www.finaparlor.se

Varukategorier
Handla
Information
SvenskaEnglishРусский

Moms visas: