STORT SORTIMENTNICKELSÄKERTSNABB LEVERANSÖPPET KÖP I 30 DAGAR
Moms visas:
Cart
SvenskaEnglishРусский

Vi visar hur man gör fina armband med lite pärlor och trådar. Du knyter dem lätt tillsammand med oss, följ bara vår steg-för-steg beskrivning!

Det här är mina favoritarmband och idag kommer jag att visa er hur jag gör dem och berätta om vilka material jag gillar att använda och varför. Självklart kan man experimentera med annat, det är jättekul att se hur modellen förändras när man testar något nytt. Själv gillar jag att skapa ton i ton. Hur tufft det blir, kan du se på det svarta armbandet som är gjord med vaxad lavasten. Men för att du ska lättare kunna se vart trådarna går, använder jag en mer lekfull kontrastkombo här nedan.

För att följa min beskrivning kommer du att behöva:

  • 2mm grov läderrem. Ca 50cm räcker till ett armband.
  • Platt, vaxad knyttråd. Jag tar ca 3m till ett armband, så räcker det garanterat.
  • Ca 4mm stora runda pärlor. Välj fritt ur vårt stora utbud av glas- eller stenpärlor i dina favoritfärger. Håldiametern måste ligga på ca 0,8-1mm för att funka med den tråden som visas här.
  • En pärla, en knapp eller något annat dekorativt som kan fungera som en knapp. Jag använder en träpärla med tillräckligt stort hål för läderremmen. Klicka här om du vill hellre använda en stenpärla.
  • Gärna en big eye needle. Pärlor med standardhål på ca 0,8-1mm fungerar fint för ovannämnda knyttrådar, oftast går det att trä upp pärlorna utan någon nål, men den är bra att ha till hands.
  • Gärna även en mer tålig, stabil nål, den kan behövas när du ska dölja de sista trådarna innan du klipper av dem.
  • Vass sax som lätt kommer åt i trånga utrymmen

 

Börja med att göra en knut på läderremmen, lämna ca 2cm. Dra åt så hårt du kan. Trä upp knappärlan och dra i remmen samtidigt som du trycker pärlan mot knutet. Gör om ifall knuten glider upp, den ska bli riktigt bra för att inte gå upp senare! Nu kan du trimma änden om du vill, men klipp inte av remmen alldeles för nära knuten.

2mm läderremmar är tillräckligt tåliga för att kunna dra i dem utan att de går av, samtidigt är de tillräckligt följsamma för att vikas dubbelt och formas till en fin båge medan man knyter. Även öglan blir bra i stängningen, därför föredrar jag att jobba med 2mm remmar.

Nu måste du kapa resten av remmen för rätt armbandsstorlek. Vik den dubbelt, tryck änden mot knappärlan och se hur storleken känns med tanke på att öglan ska sedan gå att trä över knappärlan.

Det här är armbandsstommen.

Nu till knyttråden. Här finns inga rätt och fel, du kan välja vilken tråd du vill, bara den passar till dina pärlor. För ett snyggt resultat ska du även kunna dölja dina knutar så gott det går, så välj den tråd som du trivs med. Jag föredrar att använda valsad och vaxad tråd. Eftersom den lägger sig platt runt om remmen, kan man göra många varv och öka hållbarheten utan att det blir för tjockt. Knutarna glider inte lätt upp och jag gillar den tydliga vaxade känslan på dessa trådar, den funkar så bra med läder! Den generösa vaxningen gör också så att tråden inte glider runt lika lätt som många andra släta trådar, något som hjälper när man behöver hålla reda på flera trådar samtidigt. På bilden nedan ser du hur fint tråden lägger sig när den är platt:

Längden som du kommer att behöva kan variera beroende på vilken tråd du väljer och hur tätt du virar. Jag brukar ta ca 3m tråd. Det är mer än det strikt nödvändiga, men det är skönt att slippa krångla med trådar som börjar bli korta.

Knyt fast din tråd runtom läderremmarna, så att den ena änden är ca 70cm lång, den kommer du att trä pärlor på, på bilden fick den nummer 2. Den andra - längre - änden kommer du att vira runt med. Den märker jag med nummer 1 på bilden nedan.

Gör en rejäl dubbelknut, dra åt ordentligt.

Här finns det åter igen inga rätt och fel, det viktiga är att du fäster dina trådar ordentligt så de inte glider runt, att du försöker göra dina knutar så små som möjligt och att du döljer knutarna med några varv tråd, så det blir snyggt. En annan sak som du inte får glömma är att de två läderremmarna ska ligga platt mot din handled i det färdiga armbandet samtidigt som pärlorna ska vara på utsidan. Håll dina remmar i rätt position medan du jobbar med tråden.

Bilderna nedan visar hur jag gillar att börja för att få bra fäste och dölja den första knuten. Observera att tråden 2 ligger alltid rakt längs läderremmen, du virar endast med tråden 1:

Både läderremmens snitt och min första knut är nu dolda.

Trä upp några pärlor på tråd 2 och börja fästa dem en efter en med tråd 1. Jag påminner dig igen att hålla remmarna i rätt position, så som de ska ligga i det färdiga smycket. Två remmar ska ligga platt mot handleden och pärlraden ska vara ovanpå dem på utsidan.

Se till att undertråden med pärlor på är sträckt och ligger rakt längs läderremmarna. Behåll bra spänning i tråden som du virar med och tänk hela tiden på hur armbandet ska ligga mot handleden, låt det inte vrida sig allt för mycket.

Så här ser det ut hittills från sidan:

Medan du jobbar, är det bra om du kan hjälpa armbandet forma sig till en båge:

Nu är det dags att avgöra när du måste sluta vira med tråden för att lämna en ögla som är lagom stor för den knappen du valde:

Här ska tråd 2 (den som pärlorna sitter på) ta slut. Innan den klipps av, måste vi fästa den. Här finns det åter igen inga rätt och fel, bara du behåller rätt storlek på din ögla och hittar ett sätt att både göra en säker knut och dölja trådänden innan du försiktigt klipper av den med en vass sax. Jag gör så här:

Knyter ihop trådarna med en dubbelknut:

Genom öglan för jag tråden 2 till baksidan:

Gör några varv med "virartråden":

VIKTIGT: medan du döljer knuten och den andra trådänden, ska du tänka på att vända riktning på "virartråden", det kan du göra genom att gå in i öglan och fortsätta sedan vira i annan riktning. Varför? För att vi ska nu vira hela vägen till knappen igen och så här snyggt korsmönster blir det när du nu virar åt andra hållet:

Blir det inte så för dig? Då har du inte bytt riktning! Har du virat medsols först, så måste du vira motsols nu, då blir det rätt.

Hjälp armbandet forma sig till en fin båge medan du jobbar. Har remmarna vridit sig något innan, så är det nu du rätar till dem.

Det här andra varvet ger armbandet stadga, det är nu du ser till att det verkligen lägger sig fint runt handleden:

När du kommer till knappen, är det dags för en sista knut/knutar innan du klipper av tråden.

Det blir lite annorlunda varje gång jag knyter, det viktiga är att försöka göra det så osynligt som möjligt, men hållbart. En liten droppe lim passar ibland innan du döljer tråden genom att dra den igenom några tidigare varv, andra gånger räcker det med ett par bra knutar utan lim. På bilden nedan ser du hur pärlans stora hål tillåter mig dölja trådänden med hjälp en grov stoppnål:

Jag får dra i nålen med en tång, men nu är tråden dold och jag kan klippa av den:

Ha kul och låt oss gärna veta vad du tycker och hur det går, vi finns på INSTAGRAM eller FACEBOOK. Tagga dina bilder med @finaparlor, så ser vi vad du skapar!

 

 

 

© Copyright: www.finaparlor.se

 

 

Varukategorier
Handla
Information
SvenskaEnglishРусский

Moms visas: