STORT SORTIMENTNICKELSÄKERTSNABB LEVERANSÖPPET KÖP I 30 DAGAR
Moms visas:
Cart
SvenskaEnglishРусский

Cannetille wire för pärlbroderier

Idag är ingen vanlig dag, idag introducerar vi en ny del av vårt sortiment - kantiljer, eller cannetille wire. Kärt barn har många namn, denna typ av ihålig, spunnen metalltråd kallas också för french wire, bullion wire, purl wire, gimp wire... Dess många namn beror på att den finns i så många olika varianter som har i flera hundra år använts i olika dekorativa sömnads- och broderiarbeten. Innan vi berättar mer, ta en titt på hur den används i pärlbroderade smycken.

Vi tackar Ekaterina Kalinina för inspirationen och tillåtelsen att använda hennes bilder i vår butik.

 

Goldwork (guldbroderier) kommer historiskt från Asien och traditionellt har trådarna tillverkats av ädla metaller som guld och silver. Modern cannetille wire tillverkas av billigare metaller och finns i många olika färger. Cannetille liknar tenntråd, men har ingen kärna. Insidan är ihålig och döljer alla trådar som du använder när du syr fast wiren mot underlaget. Du kommer att se 3 olika typer av cannetille i vår butik: styv, mjuk och figurformad.

Styv cannetille passar bäst när du vill skapa konturer och kanter i dina broderier, innan du "färglägger" dem vidare med seed beads, kristaller och små klippta bitar av mjuk cannetille (se nedan). Innan du börjar, bör styv cannetille töjas ut en aning. Det gör att den blir rakare, mjukare och lättare att jobba och forma mönster med. Töjningen gör också så att varven särar på sig en aning och tråden som du syr fast wiren med sjunker in mellan dem och blir osynlig.

Mjuk cannetille är verkligen mjuk. Väldigt mjuk. Den är också slätare än den styva sorten. Man brukar klippa den i centimeterstora bitar som man sedan syr fast i parallella rader som bugle beads. Ett annat effektfullt sätt att använda den mjuka sorten är att klippa den i ännu mindre bitar och sy fast dem kaotiskt som seed beads.

Figurformad cannetille är den glittrigaste sorten. Den tillverkas av platt metalltråd som böjs i vinklar innan den formas till en spiral. Tråden ser fasetterad ut och glittrar i ljuset. Figurformad cannetille är inte lika hård som den styva samtidigt som den är fastare och spänstigare än den mjuka sorten. Den ska också töjas försiktigt innan du börjar sy fast den, även om den här sorten fjädrar tillbaka efter att du har dragit ut den.

En bild säger mer än tusen ord, och här nedan kan du se hur Hannah Mansfield kombinerar alla 3 sorter i sina guldbroderier. Tack Hannah för tydliga och inspirerande bilder!

1 kommentar

Carin från Carins SmyckeskrinMer än 6 år sedan
Wow vilka fina broderier. Härligt att ni har tagit in dessa.🤩
Varukategorier
Handla
Information
SvenskaEnglishРусский

Moms visas: